2012. május 10., csütörtök

Hogyan cserélj ramot a notebookodban

A notebook vagy az ultrabook felgyorsításának a legegyszerűbb és legolcsóbb útja, ha több RAM-ot teszel bele. Nagyon más lehetőséged nincs is rá, csak még a HDD cseréje SSD-re. Az asztali PC-k esetében egy memória bővítéssel szinte mindenki megbirkózik, azonban a laptopoknál más a helyzet. A szétszerelés önmagában visszatarthat, pedig nem olyan bonyolult, mint amilyenre elsőre látszik.



Pár lépés van, amit át kell gondolni, mielőtt nekikezdesz, de a fenti videót megnézve láthatod, hogy meg fogod tudni csinálni Te is. Először nézd meg, hogy a laptopodhoz milyen RAM modulokat vehetsz meg egyáltalán. Ehhez használd a Kingston memória keresőjét.

A laptop gyártója és a modell neve alapján keresd meg a neked megfelelő méretű, fajtájú memóriákat. Ha nem találod a listán a Te gépedet, akkora a forgalmazótól szerezd be a szükséges információkat. Csak a szigorúan a géphez ajánlott memória modulokat vedd meg, mert nem minden RAM modellel fog elindulni a laptop, még akkor sem, ha a típus és a frekvencia egyezik is.

Ne keverd össze az asztali gépbe való memóriát a laptopba valóval, a laptopok memóriái SODIMM jelölésűek és kb. fele olyan hosszúak, mint a desktop változatok.

Az elektrosztatikus kisülések tönkre tehetik a laptopot és a memóriát is, ezért tarts be pár biztonsági előírást. Az asztalon ne legyenek műanyag eszközök, rádiótelefon vagy bármi hasonló, ami feltöltődhet. A ruházatodra is figyelj oda, kerüld a műanyag szálas öltözetet. A videóban a Kingston javasolja az anti-sztatikus karpánt viselését, ezt már rád bízzuk, hogy megfogadod-e.

Nézd meg, hogy van-e megfelelő csavarhúzód a laptop hátoldalának eltávolításához. Ne forgácsold szét a csavar hornyait, mert később is szükség lehet az eltávolításukra. A videóban ugyan nem mutatják, de érdemes valami puha felületre helyezni a gépet, hogy a csavarozás során a mozgatással ne karcold össze a felületét.

A laptopból vedd ki az akkumulátort, majd - most már akku nélkül - párszor kapcsold be a bekapcsoló gombjával. Ekkor a laptop áramköreiben tárolt töltések is kisülnek. A további lépéseket a videó jól szemlélteti.

Ha készen vagy, akkor a bekapcsolást követően a BIOS-ban ellenőrizheted azt, hogy a laptop felismeri-e a behelyezett új modult vagy modulokat. Egyes hordozható gépek esetében bekapcsoláskor kaphatsz egy figyelmeztető üzenetet, hogy a memória konfiguráció megváltozott (the amount of memory has changed), de ez nem baj.

A Windows alatt, ha eddig kézi vezérlésen volt, akkor állítsd be a virtuális memória méretét az új memória konfigurációnak megfelelően.