2012. május 14., hétfő

Két hasonló SSD mégsem azonos?

Egy érdekes kérdésre világít rá az alábbi Kingston videó. Az SSD-k esetében a vásárláskor nem elegendő az írási és olvasási sebességet vagy az árat nézni, hanem a várható élettartamra szintén oda kell figyelni.



A Kingston HyperX család két termékvonalat fog össze, az eddig is ismert, eredeti HyperX mellet megjelent a közelmúltban a hipergyors és olcsó HyperX 3K sorozat. Akkor miért vennénk meg a drágább HyerpX-et a 3K helyett? A két termék között a tároló egységek (NAND) élettartamában jelentős különbség van.

Az eredeti HyperX SSD NAND tárolói 5000 programozás és törlés ciklust bírnak ki átlagosan. Ezzel szemben a HyperX 3K SSD tároló egységei 3000 ilyen ciklusra vannak felkészítve. A videó jól szemlélteti, hogy ez a különbség 65 százalékos élettartam előnyt jelent az eredeti SSD részére.

Akkor miért van e kettősség, ha az eredeti, drágább HyperX a jobb? Nem biztos, hogy állandóan írni szeretnél asz SSD-re. Ha jellemzően egy feltelepített szoftvert használsz és a disk cahce egy merevlemezen van, akkor az SSD-ről főként olvasni fogja a géped az adatokat. Így az az előnyös számodra, ha ez az idő minél rövidebb. Tehát a gyorsabb HyperX 3K a neked való.

Ha fájlokat szerkesztesz, másolsz vagy csak egy SSD meghajtó lesz a gépedben, akkor fontosabb , hogy hosszú távon működőképes maradjon, így az eredeti HyperX-et válaszd.