2014. július 24., csütörtök

1 TB-os SSD? Van ilyen!

A Kingston az üzleti szektor vette célba az új 960 GB tárolókapacitású SSDNow V310 típusú flash tárolókkal. Természetesen az ár még nem a széles publikum pénztárcájához való, de amikor egy ilyen újdonság megjelenik, az verseny is elkezdődik, ami az árakat nyomja lefelé. Egy ilyen, a teljes HDD adatait tárolni képes SSD meghajtó tízszer gyorsabb a merevlemeznél.
A jelenleg szokásos SSD meghajtók tárolókapacitásánál sokszorosát kitevő flash meghajtót bárki szívesen elfogadna és már cserélné is le a forgó, morgó, melegedő és sokat fogyasztó merevlemezét. Főként a laptopokban jönne jól ez a villámgyors 960 GB.



A jelenleg még kicsit borsosnak tűnő ár, azonban más megközelítésből nem is olyan eget rengető. Sok felhasználási terület van, ahol szükség van a sok adat tárolására és azok gyors elérésére. Természetesen a nem annyira árérzékeny, inkább megoldás centrikus üzleti szektorból kerülnek ki az első vásárlók, de a grafikai szoftvereket használók, a videó szerkesztők és a heavy gamerek is bőven beleférnek a célpiacba.


Az SSDNow V310 adatátviteli sebessége egy 7200 rpm-es hagyományos merevlemezének kb. tízszerese, számszerűen 450 MB/s, amit íráskor és olvasáskor is teljesíteni képes a drive. Így nem csak az operációs rendszert tudjuk villámgyorsan elindítani, hanem a nagyméretű alkalmazásokat is és a méretes file-ok szerkesztésekor is sok időt spórolhatunk magunknak.


A V310 a még sokoldalúbb felhasználhatóság érdekében 7 mm-es magassággal készül és a csomag tartalmazza a szokásos 9,5 mm-esre alakító adaptert is. A Bundle Kit pedig sok mindent mást is, az USB 3.0 csatlakozású külső házat, a beépítéshez szükséges kellékeket és egy migrációs szoftvert, amellyel az operációs rendszer újratelepítése nélkül költözhetsz át az új meghajtódra.

A Kingston által mért sebesség adatok:

Compressible data transfer (ATTO) 450MB/s olvasás és 450MB/s írás
Incompressible data transfer (AS-SSD and CrystalDiskMark): 500MB/s olvasás és 440MB/s írás
IOMETER Maximum Random 4k: 40,000 IOPS és 20,000 IOPS
Random 4k: 27,000MB/s olvasás és 10,500MB/s írás
PCMARK® 8 storage bandwidth score4,700